Opleiding Online Professional

22 september 2020 - 30 maart 2021 (12 dagen)

Op 22 september 2020 start weer de Opleiding Online Professional. Je hebt in totaal 12 lesdagen. Met onderwerpen als digital governance, klantgerichte webcontent, toegankelijkheid, user testing, toptaken, webanalyse, webcare. Je krijgt les van verschillende topdocenten.

Inschrijven

Resultaat

De opleiding duurt een half jaar. In die periode verandert geleidelijk aan je mindset naar een klantgerichte mindset. Je leert de website zien vanuit de ogen van jouw bezoekers/klanten.Je leert dat je heel veel content weg kunt laten. En ga je sturen op basis van feiten in plaats van meningen. Je krijgt hiervoor voldoende inhoudelijke bagage om de meningen van collega's te weerleggen.

Inhoud

Je krijgt om de 2 à 3 weken op dinsdag les van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief een heerlijke lunch. De opleiding begint op 22 september 2020 en eindigt op 30 maart 2021.

In totaal zijn het 12 dagen. De studiebelasting is ongeveer 4 tot 6 uur per week. De opleiding kost € 4.299,- exclusief btw. Daar komt nog ongeveer € 250,- aan studiemateriaal bij. Al het cursusmateriaal is digitaal, zo kun je overal met je opleiding aan de slag.

Dag 1: Introductie, strategische uitgangspunten

Op dag 1 zetten we de grote lijnen van deze opleiding met je uit. Om deze kaders te plaatsen bespreken we de actuele literatuur, zoals die van Eric Ries, Gerry McGovern, Jakob Nielsen en Lisa Welchman. Gedurende de hele opleiding werk je aan een eigen opdracht. Daarmee starten we op deze dag.

Datum: 22 september 2020
Literatuur: eigen reader (digitaal)

Dag 2: Basiskennis webtechniek

In onze filosofie weet de webmanager ook wat van techniek. In jouw rol als webmanager ben je aanspreekpunt voor externen, zoals de webbouwer, de vormgever en eventuele andere leveranciers. Intern ben je gesprekspartner van bijvoorbeeld intern beheer en de webredactie. In die rol moet je iets begrijpen van techniek. Weet je niets van techniek, maak je geen zorgen, want wij zorgen dat je alles aan het eind van de dag begrijpt. Doel van de dag is dat je enigszins weet waar de techneuten over praten. In jouw rol hoef je niet alles te weten, maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld weet of iets wel of niet kan.

Datum: 6 oktober 2020
Literatuur: E-book Webtechniek

Dag 3: Sociale vaardigheden voor webprofessionals

In deze training staan we stil bij de 'people skills', de specifieke sociale vaardigheden die je nodig hebt als online professional.

Datum: 27 oktober 2020
Literatuur: eigen reader

Dag 4: Bezoekersstatistieken

Bij het klantgericht maken van je website staat het gebruik van data centraal. Je weet namelijk pas wat jouw klant op jouw site wil als je ook meet wat hij komt doen. Afhankelijk van de deelnemers bespreken we Matomo (Piwik), Google Analytics of beide pakketten.

Datum: 10 november 2020: Matomo, 17 november 2020: Google Analytics
Literatuur bij Google Analytics: Getting started with digital analytics
Literatuur bij Matomo: Handboek Matomo

Dag 5: Webcontent: meer focus, minder content

Een groot deel van onze online performance draait om de content. En dat is voor het overgrote deel tekst. Het aanbieden van goede teksten, geoptimaliseerd voor het web, is dus enorm belangrijk.

Datum: 1 december 2020
Literatuur: Handboek Webcontent: meer focus, minder content

Dag 6: Gebruikersobservatie

Deze dag gaat over het testen van je site met gebruikers. Ook met een klein budget is dat al heel goed mogelijk om je site te testen met gebruikers. Het is een volledige hands-on-dag. Je bent zelf de gebruiker, we maken een video van je en bekijken deze. Zo leer je dat user testing heel eenvoudig is uit te voeren en heel veel informatie voor je oplevert.

Datum: 15 december 2020
Literatuur: Rocket Surgery Made Easy van Steve Krug

Dag 7: Usability van websites

In deze opleidingsdag leer je hoe je toptaken gebruiksvriendelijk kunt aanbieden. We kijken bijvoorbeeld naar lay-out, menustructuur, contentstructuur en microcontent. En ook naar vindbaarheid en toegankelijkheid.

Datum: 5 januari 2021

Dag 8: Toptaken identificeren

Met Simon Besters en Michiel Duijsings zetten we de stap naar het identificeren van je toptaken. We kijken naar hoe je de toptaken van jouw site kunt achterhalen.

Datum: 19 januari 2021
Literatuur: eigen reader

Dag 9: Digital Governance

Op dag 9 gaan we de belangrijkste vragen stellen: waarom die website, wat wil je ermee en hoe ga je je doel bereiken? We komen hiermee op de meer strategische rol van de online professional, namelijk digital governance. Deze trainingsdag wordt gegeven door Wiep Hamstra, de specialist op dit terrein in Nederland.

Datum: 2 februari 2021
Literatuur: eigen reader

Dag 10: Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

We schrijven voor mensen, maar de mensen komen via Google. Dus eigenlijk schrijven we ook voor zoekmachines. Hoe je je site optimaliseert voor zoekmachines vertellen we op deze trainingsdag.

Datum: 2 maart 2021
Literatuur: E-book SEO voor de non-profit

 Dag 11: Webcare

Met webcare laat je het menselijke gezicht zien van jouw digitale omgeving. Met bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Whatsapp heb je persoonlijk contact met je klanten. Veel overheden zijn hier actief mee bezig met tools als OBI4Wan of Coosto. 

Datum: 16 maart 2021
Literatuur: Webcare in de praktijk

Dag 12: Invullen van je rol als webmanager

Na maanden van studiedagen en literatuur doorlezen is het de bedoeling dat je voldoende bagage hebt om geïnspireerd je werk als online professional optimaal in te vullen. Op deze laatste dag van de opleiding kijken we naar de opdracht die je in de afgelopen tijd gemaakt hebt. We kijken naar jouw specifieke leerpunten om jouw skills te verbeteren en naar de strategie hiervoor.

Datum: 30 maart 2021
Literatuur: eigen reader

Praktisch

Cursusduur

12 dagen, 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 22 september 2020 - 30 maart 2021

Locatie

Kosten

€ 4.299,- ex btw

Docenten

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

Naar boven